(IN HET) NIEUWS
🗓️ 25-06-2024
Jacob Israël de Haan in het Palestijnse labyrint, 1919-1924
Het gloednieuwe en definitieve boek van De Haan-expert sinds jaar en dag Ludy Giebels is nu uit.
In 1919 emigreerde Jacob Israël de Haan, auteur van de openlijk homo-roman Pijpelijntjes, naar Palestina. Zijn feuilletons in het Algemeen Handelsblad geven een levendig beeld van politiek en dagelijks leven in het Joods Nationaal Tehuis, dat zich ontwikkelde dankzij de Balfour-verklaring. Al gauw werd hij juridisch adviseur en politiek woordvoerder van de ultraorthodoxe gemeenschap van rabbijn Chaim Sonnenfeld en bij de Agoedat Israel, de internationale organisatie van orthodoxe Joden.
De zionisten, zijn voormalige geestverwanten, verweet hij onvoldoende rekening te houden met de orthodoxe joden en de Palestijnse Arabieren. In juni 1924 werd hij door een zionistisch commando vermoord.
🗓️ 24-06-2024
International Conference Queerodox: Jacob Israel de Haan
100 Years to his Assassination
June 26, Cinema Babylon, Rosa-Luxemburg-Str. 30, 10178 Berlin und June 27, Katholische Akademie in Berlin.
On the occasion of the 100th anniversary of De Haan’s assassination, this conference will discuss the various facets of his unconventional life, work and writing. International speakers will reflect on three main dimensions of De Haan’s pioneering contributions that still challenge contemporary conventions:
1. Literature: contemplating the variety of genres in De Haan’s oeuvre — from novels to short stories, poems, lectures, aphorisms and more — and tracing the relationship between his literary practice and political development;
2. Sexuality: reflecting on this queer writer’s relationship to orthodox Judaism and how tradition needn’t be conflated with gendered/sexual binarism;
3. Politics: discussing De Haan’s non-Zionist vision of Jewish-Arab peaceful coexistence in Palestine and alternative haredi imaginations of Jewish existence in Eretz Yisrael in general.
The conference will open with a special screening of a new documentary on De Haan “The Visitor. Mysteries of the life and murder of Jacob Israel de Haan” by filmmaker Zvi Landsman, who will attend the screening and discuss the film after the screening.
🗓️ 17-06-2024
DE HAAN KWATRIJNENCYCLUS GOD OF DE KNAAP
Componist Ron Mesland en solist countertenor Simon Heerze bij première van De Haan Kwatrijnencyclus God of de Knaap in de Uilenburgersjoel op 14 juni 2024.
🗓️ 10-06-2024
PRESENTATIE KUNSTCAHIER EEN TEDERE ACTIVIST
Door Mattias Duyves
Zondagmiddag 9 juni vond bij de fraaie boekhandel Van Pampus In Amsterdam de presentatie plaats van het kunstcahier Een Tedere Activist van beeldend kunstenaar Mark Schalken.Het bewaarboekje bevat kleurrijke collages en een persoonlijk essay bij een dozijn door Ron Mesland op muziek gezette kwatrijnen van Jacob Israël de Haan. De introductie is van gast-auteur Mattias Duyves, "De Haan, Nederlands eerste militante homo-activist". Voorwaar een handzaam cadeau-cahier met lees-, kijk- en luistergoed, ook in het Engels, door middel van qr-codes. Iets speciaals het hele jaar door.
De componist droeg enkele kwatrijnen voor die vrijdag 14 juni door de jonge countertenor Simon Heerze worden gezongen in de Uilenburgsjoel in Amsterdam op de eenmalige De Haan-avond over Het Joodse Lied.
Mark Schalken en Mattias Duyves werden door radiomaker Robbert Weijers over de uitgave onderhouden. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan sex en gender-influencer Mounir Samuel die zei dat de kennismaking met De Haan hem had overrompeld om de man, zijn pen en zijn actualiteit.
🗓️ 09-06-2024
SIGNALEMENT STUDIEMIDDAG 6 JUNI 2024
Door Mattias Duyves
6 juni was er in Allard Pierson de literaire studiemiddag over het werk van Jacob Israël de Haan. Professor Bart Wallet sprak over De Haan, nu bekend als eerste homoactivist in Nederland, als eerste trotse Joodse Dichter in Nederland. Hoe De Haan een oplossing vond om oosterse, Hebreeuwse thema's als Sabbath en psalmen te vatten in echt Nederlands, een westerse taal van de ballingschap. De Haan zocht het buiten de Helleense traditie van de Nederlandse poëzie en bleef ook om die reden een vreemde vogel.
Literatuurkenner Agnes Andeweg sprak over de culturele sporen van De Haan in de openbare ruimte waarin monumenten en straatnamen een verhaal vertellen maar lang niet alles zodat hij telkens weer anders ontdekt kan worden nog voor je iets van hem gelezen hebt.
Literatuurwetenschapper Sven Witze besprak nauwgezet wat voor mannen die twee figuren Sam en Joop in De Haans eerste echte homo-roman van Nederland uit 1904 nu eigenlijk waren. Aanstekelijk, meteen herlezen. En dan ook zijn tweede heel andere homo-roman uit 1908 over een nog destructiever mannenrelatie waarin De Haan beide heerschappen voor zijn rekening neemt.
Studenten Hendrik Willemsen en Sylke van der Land spraken over hun kleine maar bezienswaardige De Haan tentoonstelling in het hoofdgebouw van de VU-bibliotheek aan De Boelelaan, open tot laat in de avond.
🗓️ 02-05-2024
Neu in der Bibliothek rosa Winkel: Pathologien
Jetzt in der Bibliothek rosa Winkel: Mit Pathologien – Der Untergang des Johan van Vere de With erscheint zum ersten Mal ein Roman des niederländischen Autors Jacob Israël de Haan (1881 – 1924) in deutscher Übersetzung. Zur Buchmesse zum 100. Jahrestag bringen wir seinen Roman heraus – die faszinierende und schockierende Geschichte der abgründigen Beziehung zweier junger Männer, in der de Haan 1908 mit gnadenloser Konsequenz die (selbst-)zerstörerischen Folgen unterdrückter Homosexualität verhandelte.
Pathologies translated into English for the first time
One of the first novels to openly explore gay love and eroticism, Pathologies is a lost classic now translated into English for the first time. At the start of the twentieth century, Jacob Israël de Haan led an eventful life as a poet, journalist, teacher and lawyer in the Netherlands. His autobiographical novella Pipelines caused a storm of controversy in 1904 with its portrayal of a subject that was considered scandalous at the time—a romantic relationship between two young men. He lost his teaching job and the entire print run was pulped.
🗓️ 15-11-2023
Jacob Israël de Haan Jaar Lezing
We attenderen u graag op de Jacob Israël de Haan-lezing en wel op 18 januari 2024, 15 uur, Allard Pierson, Oude Turfmarkt, Amsterdam.
De lezingen vinden sinds 2009 gewoonlijk plaats eind oktober of begin november. Als gevolg van de excessen in Gaza en Israël die op 7 oktober uitbraken heeft de voorbereiding dit jaar niet op tijd kunnen beginnen, daar de Jacob Israël de Haan-medewerker van Allard Pierson juist op dat moment in Israël aankwam en met heel andere zaken werd geconfronteerd.Wij vragen uw begrip voor het uitstel. We zijn verheugd om het De Haan Jaar 2024 - met in juni zijn 100ste sterfdag - alsnog te kunnen openen met de voordracht van prof. Gaston Franssen (UvA).
Jacob Israël de Haan-lezing door prof Gaston Franssen, UvA, Donderdag 18 januari 2024, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam
SCHANDAAL! Over het scandaleuze van Jacob Israël de Haan
Leven en werk van De Haan worden vaak beschreven als 'schandalig': hij verwekte schandaal, stelde graag schandalen aan de kaak en bleef ontsnapping zoeken aan publieke schandalen die hem achtervolgden. Het scandaleuze is een slagader in zijn oeuvre. In de Jacob Israël de Haan lezing 2023 onderzoekt Gaston Franssen de essentie van 'het schandaal' en hoe het raakt aan het werk van De Haan. De schande die de schrijver over zichzelf en anderen afriep, zo zal in deze lezing duidelijk worden, werpt licht op de rol van schennis en schandaal in de mediacultuur van vandaag.
Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op literaire auteurs en literaire cultuur onder invloed van mediatisering.